5 dingen die elke beginnende kaarsenmaker moet weten

Als je nieuw bent met kaarsen maken of al een paar kaarsen hebt gemaakt die een enorme flop waren, maak je dan geen zorgen. Feit is dat we allemaal ergens moeten beginnen en dat het maken van fouten te verwachten is! Het is heel normaal en een groot deel van het leerproces. Zelfs de meest ervaren makers en bekende professionals uit de industrie moesten net als jij bij nul beginnen, en onderweg werden er veel fouten gemaakt.

Sterker nog, voor elke perfecte kaars die we in onze community zien gedeeld worden, zijn er waarschijnlijk 15 mislukte pogingen die eraan vooraf gingen en niet gedeeld werden. Het is belangrijk om dit te onthouden om niet al vroeg ontmoedigd te raken. In feite begint niemand van ons met alles te weten en het kost veel werk, onderzoek, geduld en oefening om het goed te doen. We beloven je echter dat het ongelooflijk bevredigend is om die eerste perfecte kaars te maken!

Onze gids van vandaag is er om je te helpen precies aan te geven wat er mis ging en uit te leggen hoe je dit kunt begrijpen en ervan kunt leren tijdens je reis naar het maken van kaarsen of om je te helpen deze fouten zelf te vermijden.

Beginnen met de juiste voorraden

Kaarsen maken kan vrij duur zijn als je voor het eerst begint. We raden je aan om alleen het hoognodige te kopen voor wat je nodig hebt – anders kun je je overweldigd voelen en een beetje van slag raken. De eerste paar maanden van je reis als kaarsenmaker zul je voornamelijk bezig zijn met het testen van verschillende combinaties van was en lonten met je geuren en gekozen houders, dus het is het beste om je te beperken tot het absolute minimum en langzaam verder te gaan als je die eerste paar geuren hebt geperfectioneerd.

Kaarsen maken kan soms behoorlijk stressvol zijn en geduld is zeker nodig, vooral tijdens het wachten om je creaties te kunnen testen! We raden aan om te beginnen met ongeveer 3-5 geuroliën. Jezelf beperken maakt het op de lange termijn minder stressvol en zorgt ervoor dat je op je eigen tempo kunt werken zonder je opgejaagd te voelen, plus dat je het als leuk kunt zien en volop van het proces kunt genieten.

De minimale benodigdheden die we aanraden om te beginnen met het maken van kaarsen zijn:

  • 15-25 kaarsen glazen, allemaal dezelfde stijl (ongeveer 5 per geurolie om mee te beginnen)
  • Een verscheidenheid aan lonten die passen bij de diameter van het kaarsglas plus een maat groter en kleiner in elk type
  • 3-5 kaarsen geuroliën, 50ml – 100ml om mee te beginnen (je kunt onze proefmonsters van 10ml van tevoren kopen om te zien of de oliën je bevallen voordat je overgaat tot het kopen van grotere maten als je dat wilt)
  • 1 kg containerwas van verschillende merken, zodat je in het begin kunt testen met welke je het liefst werkt
  • Kaarsen kleurstoffen als je kleur wilt gebruiken (vloeibare kleurstof voor kaarsen of kleurchips)
  • Dubbele ketel (roestvrijstalen pan en smeltkroes/glas/roestvrijstalen kan) of bain marie
  • Schenkkannen van roestvrij staal of glas
  • Roerlepels (metaal of hout)
  • Thermometer (melk of digitaal)
  • Lijmstippen of lontstickers
  • Digitale weegschaal
  • Lont centreer hulp
  • Oude theedoeken
  • Nitril handschoenen
  • Schort
  • Chemisch masker
  • Blocnote en pen (om aantekeningen te maken)

Zoals je hierboven kunt zien, worden er nogal wat verschillende materialen en ingrediënten genoemd. Sommige daarvan zijn misschien al in huis aanwezig, zoals een pan, kannen, thermometer, weegschaal enzovoort.

De juiste hoeveelheid geurolie toevoegen

Als je kaars niet veel (of helemaal niet) ruikt na het maken en uitharden, kan een van de factoren de hoeveelheid geurolie zijn die je hebt toegevoegd. Het kan zijn dat je te veel of gewoon te weinig geurolie hebt toegevoegd.

Muskaatsalie - Clary Sage Etherische Olie - 30 ml

Dit kan komen doordat je berekeningen niet klopten voor het percentage dat je hebt gebruikt of doordat je een percentage olie hebt gebruikt dat de wax niet goed kan vasthouden (je wax kan bijvoorbeeld maximaal 6% vasthouden, maar je hebt meteen 10% gebruikt!)

Dit is zo’n gemakkelijke fout die we waarschijnlijk allemaal wel eens hebben gemaakt. Dit deel van het productieproces kan nog verwarrender zijn, vooral als je advies hebt gekregen van anderen die zeggen dat ze altijd 10% gebruiken, ongeacht welke wax ze gebruiken.

Elke wax heeft een andere maximale hoeveelheid geurolie. Sommige kunnen maximaal 6% bevatten, andere maximaal 10% en weer andere meer. Grondig onderzoek naar de wax zelf voordat je deze voor de eerste keer gebruikt kan je enorm helpen en je op de lange termijn wat geld besparen.

Vergeet niet om je wax ook altijd in grammen af te wegen (gewicht, niet volume). In een van onze glazen van 20 cl past bijvoorbeeld een combinatie van 160 g wax en geurolie, wat betekent dat als je wax maximaal 10% geur kan bevatten, en je 8% gebruikt als starter om te testen, je 147,2 g wax en 12,8 g geurolie nodig hebt (160 x 0,08 = 12,8), wat een totaal geeft van 160 g.

Het is ook goed om op te merken dat het toevoegen van meer geurolie niet altijd resulteert in de beste geur als de kaars eenmaal is uitgehard. In feite kan dit ervoor zorgen dat de kaars slecht brandt, dus het is altijd aan te raden om een paar verschillende percentages per keer te testen binnen de aanbevolen geurbelasting van de was om te zien welke het beste brandt (en ruikt!).

Je kaars te vroeg testen

Een kaars testen voordat hij de aanbevolen tijd heeft uitgehard, geeft misschien niet het resultaat dat je verwachtte. Dit deel van het maakproces vereist wat geduld, maar geloof ons, het wachten is het waard voor het eindresultaat!

Wat is uithardingstijd bij het maken van kaarsen?

Deze stap is zo’n belangrijk onderdeel van het kaarsenmaakproces! De uithardingstijd zorgt ervoor dat de geurolie zich goed kan binden met de was en de lont, waardoor de kaars het beste brandt en de geur het best tot zijn recht komt. Dit kan betekenen dat je je kaars 48 uur tot 2 weken onaangeroerd moet laten voordat je hem proefbrandt. De uithardingstijd is ook volledig afhankelijk van het type was dat wordt gebruikt. Paraffine was is meestal binnen 48 uur uitgehard, paraffine/sojemengsels hebben ongeveer 1 week nodig, terwijl andere wassoorten zoals soja en plantaardige soorten een volle 2 weken nodig kunnen hebben.

Zoals we hierboven al hebben gezegd, maakt het onderzoeken van de was voor gebruik dit deel van het proces veel eenvoudiger, omdat je dan precies weet hoe lang je moet wachten als je kaarsen eenmaal gemaakt zijn.

Hetzelfde merk/formaat lont gebruiken voor elke combinatie van geurolie, was en houder

Als het gaat om kaarsen maken, is een belangrijke factor (en waarschijnlijk het moeilijkste deel) om rekening mee te houden het type en formaat lont dat je gebruikt. Dezelfde lont werkt niet voor elke geurolie. Geuroliën hebben verschillende dichtheden, dus sommige geuren werken beter met een iets groter lont en andere beter met een iets kleiner lont. Voor sommige geuren heb je zelfs een ander type lont nodig!

Je kunt bijvoorbeeld onze Coconut & Waterfall Blooms geurolie met KeraSoy Container wax gebruiken in een glas van 20 cl met een TCR lont, maar dezelfde lont gebruiken met Winter Fae geurolie in KeraSoy Container wax en merken dat het niet hetzelfde brandt. Misschien moet je een houten lont gebruiken of een totaal andere lont proberen die geschikt is voor gebruik in sojawas, zoals onze TCR lont.

Het kan weken (soms maanden) duren om de juiste combinatie te vinden en je tests kunnen variëren van 5 – 15 kaarsen per geurolie voordat je vindt wat het beste werkt. Het gebruik van kleur in je kaarsen kan ook invloed hebben op hoe de lont presteert, dus een handig weetje om in gedachten te houden.

Je creaties verkopen met de juiste etikettering en grondige tests

Je hebt een paar geuren onder de knie met de wax die je hebt gekozen en je hebt besloten dat je ze cadeau wilt doen aan vrienden en familie of dat je ze wilt verkopen en van je kleine hobby een bedrijf wilt maken. Veel beginners verdiepen zich niet in de juridische aspecten van het verkopen van kaarsen en beginnen gewoon te verkopen zonder CLP-etiketten of met alleen een eenvoudig veiligheidsetiket. Helaas is een veiligheidslabel niet voldoende voor kaarsen die geurolie bevatten.

Elke beginnende kaarsenmaker zou op zijn minst de basiskennis moeten hebben van wat een CLP-etiket is, ongeacht of hij kaarsen maakt voor persoonlijk gebruik of ze cadeau geeft/verkoopt. Als je een kaars maakt voor persoonlijk gebruik, is er altijd een kans dat je een kaars wilt maken om cadeau te doen aan een vriend(in) en dat je dan een CLP label nodig hebt voordat je de kaars cadeau doet.

Wat is een CLP label?

Een CLP-etiket is wettelijk verplicht op alle producten die een gevaarlijke stof bevatten, zoals parfumolie. Op dit etiket staan alle allergenen die de geurolie kan bevatten en alle relevante waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen plus pictogrammen indien nodig. Op dit etiket staan ook je gegevens (naam, adres, contactnummer) zodat de klant of degene die je kaarsencreatie heeft ontvangen gemakkelijk contact met je kan opnemen als er problemen zijn.

Elke geurolie die je gebruikt heeft zijn eigen CLP-informatie. Helaas is er geen universeel CLP-label omdat alle geuroliën verschillende chemische samenstellingen hebben en daarom hun eigen individuele etikettering nodig hebben.

Wij bieden een service om een CLP label en UFI te maken en jouw kaars aan te melden bij het EU gifcentrum.

Wat komt er kijken bij het testen van een kaars?

Een ander aspect van het verkopen/geschenken van je kaarsencreaties dat de meeste beginners niet doen of zich niet volledig bewust van zijn, is het uitvoeren van de juiste tests op elke kaarsencombinatie die ze maken. Een ‘brandtest’ wordt ten zeerste aanbevolen voordat je kaarsen cadeau geeft of verkoopt en in de meeste gevallen zelfs als je ze gewoon voor eigen gebruik maakt. Grondig testen zorgt ervoor dat je het allerbeste uit je kaars haalt.

Een ‘brandtest’ bestaat uit veel verschillende onderdelen, waaronder:

Brandtests – hoe de kaars brandt om de 3-4 uur en hoe goed de kaars brandt over de diameter van de houder en andere punten, zoals of er zinkgaten, tunnels of roetresten zijn.
Geurtests – hoe ruikt de kaars als hij brandt (bekend als ‘hot throw’) en als hij niet brandt (bekend als ‘cold throw’), hoe ver weg ruik je de kaars, is het een sterke geur of een subtiele geur?
Testen van de lont – hoe goed doet de lont het, rookt hij, paddenstoelt hij of gaat hij uit?
Andere aspecten van een brandtest zijn het noteren van de temperaturen waarop gewerkt is, het percentage geurolie dat gebruikt is, het type en formaat was dat gebruikt is, de tijden en data waarop de kaars gemaakt en voor het eerst gebrand is en de manier waarop de kaars gemaakt is die je gaat testen.

Een brandtest zorgt er in wezen voor dat de kaars die je hebt gemaakt correct en veilig brandt en natuurlijk heerlijk ruikt!

Dit deel van het kaarsen maken kun je echt niet overslaan en het is goed om te weten dat zulke tests enkele weken (zo niet maanden) in beslag kunnen nemen vanwege de uithardingstijd van de was en dat volledige kaarsbrandtests zelf enkele dagen in beslag kunnen nemen. Een glas van 20 cl met 160 g was en olie samen kan bijvoorbeeld minstens 4 dagen duren om volledig te testen, ervan uitgaande dat je twee tests van 3-4 uur per dag uitvoert.

Zoals je kunt zien zijn er een heleboel factoren en onderdelen die samen het hele proces van kaarsen maken vormen. De fouten die je onderweg maakt, zullen je helpen om te leren hoe je ze kunt corrigeren, waardoor het veel gemakkelijker wordt om door te gaan met je reis naar het maken van kaarsen. We hopen dat deze tips helpen om een aantal van de moeilijkere lessen die je hebt geleerd sneller te leren en onthoud: oefening baart kunst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *