Zeep Maken

Bekijk Filters

Resultaat 1–12 van de 1143 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–12 van de 1143 resultaten wordt getoond

Hoe maak je zeep?

Als je vraagt hoe je zelf zeep maakt, is de eerste vraag die je moet stellen “wat is zeep”? In het hart van alle zeeprecepten zitten twee hoofdingrediënten: olie en loog, ook bekend onder de chemische naam natriumhydroxide. Het recept voor het zelf zeep maken zal, via een eenvoudig maar gecontroleerd proces, deze twee ingrediënten chemisch binden tot een nieuwe verbinding – zeep!

Hoe maak je natuurlijke zeep?

Het maken van natuurlijke zeep betekent het vermijden van het gebruik van ingrediënten die giftig kunnen zijn of die een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid of het milieu. Sommige mensen willen misschien zelf zeep maken voor hun plezier en zijn niet zo bezig met het gebruik van volledig natuurlijke zeep. Maar als je dan toch de moeite doet om handgemaakte zeep te maken, waarom dan geen product dat volkomen veilig is voor jou, je geliefden en het milieu?

Zelf zeep maken met loog / Natriumhydroxide

Je kunt jouw eigen zeep niet maken zonder loog, tenzij je eengietzeep zeepbasis koopt. Veel mensen schrikken terug voor het zelf maken van zeep, omdat ze ervaring hebben met het agressieve loog. Het kan ook zijn omdat de gedachte aan bijtende soda in verzorgingsproducten hen afschrikt of angst aanjaagt. Zelf zeep maken is in wezen de chemische reactie tussen oliën en loog, dat bij koudproceszeep maken natriumhydroxide is. Samen en door het wonder van de scheikunde, vormen ze een compleet nieuwe verbinding – zeep. Zelf zeep maken is niet moeilijk als je een recept volgt.

Zelf zeep maken met gedestilleerd water

Bij het maken van zeep gebruik je gedestilleerd water om de loog te activeren en door de oliën te verspreiden. Het meeste water verdampt uit de zeep tijdens het harden. Dat betekent dat de afgewerkte stukken iets kleiner kunnen zijn dan toen je ze voor het eerst uit de mal haalde. Vermijd het gebruik van kraanwater of bronwater bij het maken van zeep, omdat het mineralen en onzuiverheden kan bevatten die de kwaliteit en houdbaarheid van uw zeep beïnvloeden.

Zelf zeep maken als beginner is heel goed te doen. Je gebruikt de hoeveelheid water die in het zeeprecept staat dat je gaat gebruiken. Dit zal meestal zo geformuleerd zijn dat je een loogconcentratie van 33-38% krijgt. Naarmate je meer ervaring krijgt kun je je zeeppartijen verdunnen met water, maar ik raad je aan dit in het begin niet te doen. Het zeepproces kan versnellen en de kleur van de zeep kan afwijken van wat je verwacht.

Oliën en vetten voor zelf zeep maken

Je kunt elke olie of vet gebruiken om zelf zeep te maken. De meeste zeeprecepten bevatten 3-6 oliën, maar sommige hebben er veel meer, of minder. Zeep gemaakt van één enkele olie, zoals Castillezeep (olijfolie), is ongewoon omdat er maar weinig enkelvoudige oliën goede zeep maken. Verschillende oliën geven verschillende eigenschappen aan zeep, zoals hardheid, schuim, romigheid, en conditionering.

De meeste zeeprecepten zijn ook supervettig. Dit betekent dat aan het einde van het zeepmaakproces extra oliën worden toegevoegd die vrij in de zeepmassa zweven. Deze extra oliën gaan niet samen met loog en maken het verschil tussen een zeep die reinigt en een zeep die reinigt en hydrateert.

Als je een beginner bent, en je wilt zelf zeep maken, blijf dan bij beproefde recepten, vooral die waarvan je weet dat ze eenvoudig zijn en een hoog succespercentage hebben.

Zelf geur zeep maken

Sommige mensen zullen ervoor kiezen om hun zeep geur voor zichzelf te laten spreken en het te laten ruiken naar eenvoudige, schone, handgemaakte zeep. Een ander idee is om oliën zoals sesam- of bijenwas te gebruiken in je recepten, omdat die hun eigen unieke en natuurlijke geur geven. De meest gebruikte manier om zeep te parfumeren is echter met essentiële oliën of cosmetische geuroliën.

Als je de voorkeur geeft aan een natuurlijke geur, kies dan essentiële oliën. Dat zijn geconcentreerde planten- en bloemenextracten en er is een vrij uitgebreid assortiment. Het nadeel van etherische oliën is hun kostbaarheid en hun neiging om na verloop van tijd te vervagen. Dit is vooral een probleem voor essentiële oliën van citrusvruchten, zoals citroen en sinaasappel.

Geurolie voor zeep

Geuroliën zijn commercieel geproduceerde parfums voor de zeepindustrie. Ze zijn relatief goedkoop, hebben een geur die lang blijft hangen, en hebben een veel gevarieerder aanbod om uit te kiezen. Als je van zeep houdt die naar babypoeder ruikt of van een shampoo die naar kokos ruikt, dan zul je geuroliën moeten gebruiken.

Geur fixer voor zeep

De geur van etherische oliën kan na verloop van tijd vervagen, maar er zijn manieren om de geur langer te laten hangen. Soms kan een andere etherische olie helpen om de andere te laten blijven hangen. Voor andere recepten is het het beste om een ander additief te gebruiken dat werkt om de etherische oliën erin te absorberen. Geurfixeermiddelen zijn volledig optioneel bij het maken van zeep, en niet iedereen gebruikt ze. Hier zijn enkele van de keuzes die je zult tegenkomen:

 • Arrowroot is een eetbaar wit poeder dat gebruikt wordt om sauzen en jus in te dikken. Gebruik niet meer dan een theelepel in 800g (28oz) batches
 • Benzoë is zowel in poedervorm als in essentiële olie verkrijgbaar
 • Maïszetmeel is een ander verdikkingsmiddel dat u gebruikt vanaf een theelepel in 800g (28oz) zeep batches.
 • Kaolin klei werkt op dezelfde manier als maïszetmeel en in dezelfde hoeveelheid. Je kunt tot een theelepel per zeeplading van 1 pond gebruiken, en veel zeepmakers mengen het de avond van tevoren met de essentiële oliën. Bij klei moet je 3x de hoeveelheid toevoegen in gedestilleerd water om het te dispergeren net voordat je het toevoegt bij het versnellen van de zeep.
 • Havermout fijn in de zeep mengen zorgt voor een lichte scrub en absorbeert de etherische oliën.
 • Orris wortelpoeder wordt gemaakt van de gedroogde en verpoederde wortel van de Iris (Iris germanica). Het heeft een houtachtige en violette geur van zichzelf.
 • Etherische oliën – May chang (Litsea cubeba) voor citrusachtige mengsels. Je kunt ook essentiële oliën voor basisnoten gebruiken, zoals cederhout, patchoeli en balsems.

Hoe kleur je zeep

Bij het maken van natuurlijke zeep, heb je verschillende opties om je zeep te kleuren. Ze omvatten poeders die je kunt kopen of botanische middelen. De andere optie is het gebruik van oliën die een natuurlijke tint aan je zeep geven. Dit kunnen klei, plantenextracten of natuurlijke zeepingrediënten zijn die karameliseren en een warme kleur geven aan het eindproduct.

 • Sommige van je basisoliën, zoals olijfolie, zullen een meer gele of romige kleur geven. Witte en/of lichtgekleurde oliën geven witte zeep.
 • Voor een mooi effect kan je zeep natuurlijk kleuren met klei. Klei is er in allerlei tinten, waaronder cambrian blauwe klei, bruin, braziliaanse klei geel, braziliaanse klei groen en roze franse klei.
  Hier zijn er een paar om te proberen.
 • Suikers: melk, suiker en honing zullen karamelliseren als u ze aan uw partij toevoegt voordat de zeep verneld.
 • Kruiden, Bloemen, & Wortels: De natuur creëert allerlei prachtige kleuren die nuttig zijn bij het maken van zeep. Gebruik calendula bloemblaadjes voor goudoranje, alkanet wortel voor paars, en meekrap wortel voor roze.
 • Minerale pigmenten zijn verkrijgbaar in een breed scala van kleuren. Ze worden echter eerder als “natuuridentiek” dan als “natuurlijk” beschouwd. Het zijn dezelfde kleuren die in minerale make-up worden gebruikt, maar ze worden in een gecontroleerde omgeving gemaakt, in plaats van uit de aarde gedolven. Dit komt omdat hun natuurlijke tegenhangers vaak besmet zijn met gevaarlijke zware metalen, zoals arsenicum en lood.
 • Micas zijn vergelijkbaar met minerale pigmenten, omdat ze in een laboratorium worden gemaakt.Sommige worden gemaakt met natuuridentieke kleuren en andere met kleurstoffen.