Etherische Olie

Bekijk Filters

Resultaat 1–12 van de 67 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–12 van de 67 resultaten wordt getoond

Etherische olie kopen

Wil je etherische olie kopen? Zoek uit onze grote aanbod en koop Etherische olie.

Wat zijn essentiële oliën en werken ze?

Essentiële oliën worden vaak gebruikt voor zeep maken, het maken van kaarsen of  aromatherapie.  Essentiële oliën zijn plantenextracten die gebruikt worden om gezondheid en welzijn te ondersteunen.

Wat zijn etherische oliën?

Essentiële oliën zijn verbindingen die uit planten worden gewonnen. De oliën vangen de geur en smaak van de plant, of ‘essentie’, op. Unieke aromatische verbindingen geven elke etherische olie zijn karakteristieke essentie. Essentiële oliën worden verkregen door middel van destillatie (via stoom en / of water) of mechanische methoden, zoals koude persing.

Nadat de aromatische chemicaliën zijn geëxtraheerd, worden ze gecombineerd met een dragerolie om een ​​product te creëren dat klaar is voor gebruik.

De manier waarop de oliën worden gemaakt, is belangrijk, omdat etherische oliën die via chemische processen worden verkregen, niet als echte etherische oliën worden beschouwd.

Etherische oliën zijn geconcentreerde plantenextracten die de natuurlijke geur en smaak of “essentie” van hun bron behouden.

Hoe werken etherische oliën?

Essentiële oliën worden het meest gebruikt in de praktijk van aromatherapie, waarbij ze op verschillende manieren worden ingeademd. Essentiële oliën zijn niet bedoeld om te worden ingeslikt.

De chemicaliën in etherische oliën kunnen op verschillende manieren een wisselwerking hebben met uw lichaam. Wanneer het op je huid wordt aangebracht, worden sommige plantaardige chemicaliën geabsorbeerd.

Er wordt gedacht dat bepaalde toepassingsmethoden de absorptie kunnen verbeteren, zoals aanbrengen met warmte of op verschillende delen van het lichaam. Onderzoek op dit gebied ontbreekt echter.

Het inademen van de aroma’s van etherische oliën kan delen van uw limbisch systeem stimuleren, een deel van uw hersenen dat een rol speelt bij emoties, gedrag, reukvermogen en langetermijngeheugen. Interessant is dat het limbisch systeem sterk betrokken is bij het vormen van herinneringen. Dit kan gedeeltelijk verklaren waarom bekende geuren herinneringen of emoties kunnen oproepen.

Het limbisch systeem speelt ook een rol bij het beheersen van verschillende onbewuste fysiologische functies, zoals ademhaling, hartslag en bloeddruk. Als zodanig beweren sommige mensen dat etherische oliën een fysiek effect op uw lichaam kunnen hebben.

Etherische oliën kunnen worden ingeademd of verdund en op de huid worden aangebracht. Ze kunnen uw reukvermogen stimuleren of medicinale effecten hebben wanneer ze worden opgenomen.

Populaire etherische oliën soorten

Er zijn meer dan 90 soorten etherische oliën, elk met zijn eigen unieke geur en potentiële gezondheidsvoordelen. Hier is een lijst met 10 populaire essentiële oliën en de gezondheidsclaims die daarmee verband houden:

  1. Pepermunt: wordt gebruikt om energie te stimuleren en de spijsvertering te bevorderen
  2. Lavendel: wordt gebruikt om stress te verlichten
  3. Sandelhout: wordt gebruikt om zenuwen te kalmeren en te helpen bij het focussen
  4. Bergamot: wordt gebruikt om stress te verminderen en huidaandoeningen zoals eczeem te verbeteren
  5. Rose: wordt gebruikt om de stemming te verbeteren en angstgevoelens te verminderen
  6. Kamille: wordt gebruikt om de stemming en ontspanning te verbeteren
  7. Ylang-Ylang: wordt gebruikt om hoofdpijn, misselijkheid en huidaandoeningen te behandelen
  8. Tea Tree: wordt gebruikt om infecties te bestrijden en de immuniteit te versterken
  9. Jasmine: wordt gebruikt om te helpen bij depressie, bevalling en libido
  10. Citroen: wordt gebruikt om de spijsvertering, stemming, hoofdpijn en meer te bevorderen

Er zijn meer dan 90 veelgebruikte etherische oliën, elk geassocieerd met bepaalde gezondheidsclaims. Populaire oliën zijn onder meer pepermunt, lavendel en sandelhout.

Gezondheidsvoordelen van etherische oliën

Ondanks het wijdverbreide gebruik ervan, is er weinig bekend over het vermogen van etherische oliën om bepaalde gezondheidsproblemen te behandelen.

Hier is een blik op het bewijs met betrekking tot enkele van de veelvoorkomende gezondheidsproblemen waarvoor etherische oliën en aromatherapie zijn gebruikt om te behandelen.

Stress en angst
Geschat wordt dat 43% van de mensen met stress en angst een of andere vorm van alternatieve therapie gebruikt om hun symptomen te verlichten.

Met betrekking tot aromatherapie waren de eerste onderzoeken vrij positief. Velen hebben aangetoond dat de geur van sommige essentiële oliën naast traditionele therapie kan werken om angst en stress te behandelen.

Vanwege de geur van de verbindingen is het echter moeilijk om geblindeerde onderzoeken uit te voeren en vooroordelen uit te sluiten. Daarom zijn veel recensies over de stress- en angstverlichtende effecten van etherische oliën niet doorslaggevend.

Interessant is dat het gebruik van etherische oliën tijdens een massage kan helpen bij het verlichten van stress, hoewel de effecten mogelijk alleen aanhouden terwijl de massage plaatsvindt.

Hoofdpijn en migraine
In de jaren ’90 ontdekten twee kleine onderzoeken dat het deppen van een mengsel van pepermuntolie en ethanol op het voorhoofd en de slapen van de deelnemers hoofdpijn verlichtte.

Recente onderzoeken hebben ook een verminderde hoofdpijn waargenomen na het aanbrengen van pepermunt en lavendelolie op de huid.

Bovendien is er gesuggereerd dat het aanbrengen van een mengsel van kamille en sesamolie op de slapen hoofdpijn en migraine kan behandelen. Dit is een traditionele remedie tegen hoofdpijn.

Slaap en slapeloosheid
Van ruikende lavendelolie is aangetoond dat het de slaapkwaliteit verbetert van vrouwen na de bevalling, evenals van patiënten met hartaandoeningen.

In één review werden 15 onderzoeken naar etherische oliën en slaap onderzocht. De meeste onderzoeken toonden aan dat het ruiken van de oliën – meestal lavendelolie – positieve effecten had op slaapgewoonten .

Ontstekingen verminderen
Er is gesuggereerd dat etherische oliën kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingsaandoeningen. Sommige reageerbuisstudies tonen aan dat ze ontstekingsremmende effecten hebben.

Een studie wees uit dat inname van een combinatie van essentiële oliën van tijm en oregano hielp de remissie van colitis te induceren.

Antibioticum en antimicrobieel
Door de opkomst van antibioticaresistente bacteriën is er hernieuwde belangstelling voor de zoektocht naar andere verbindingen die bacteriële infecties kunnen bestrijden.

Reageerbuisstudies hebben etherische oliën, zoals pepermunt en tea tree olie, uitgebreid onderzocht op hun antimicrobiële effecten, waarbij enkele positieve resultaten werden waargenomen.

SAMENVATTING
Essentiële oliën kunnen enkele interessante gezondheidstoepassingen hebben. Er is echter meer onderzoek nodig bij mensen.

Andere gebruiken
Essentiële oliën hebben veel toepassingen buiten de aromatherapie.

Veel mensen gebruiken ze om hun huis te ruiken of om dingen als wasgoed op te frissen.

Ze worden ook gebruikt als natuurlijke geur in zelfgemaakte cosmetica en hoogwaardige natuurlijke producten.

Hoe je de juiste essentiële oliën kiest

Zoek een olie die alleen aromatische plantaardige stoffen bevat, zonder toevoegingen of synthetische oliën. Pure oliën vermelden meestal de botanische naam van de plant (zoals Lavandula officinalis) in plaats van termen als ‘etherische olie van lavendel’. Echte etherische oliën zijn degenen die het minst zijn veranderd door het extractieproces. Kies een chemicaliënvrije etherische olie die is gewonnen door middel van destillatie of mechanische koude persing.

Etherische olie kopen

Wil je etherische olie kopen? Zoek uit onze grote aanbod en koop Etherische olie.