Verzeping overzicht van olie SAP waarden

Onze verzepingswaarden zijn voornamelijk afkomstig van onze leveranciers en productdocumentatie. In sommige gevallen hebben we ons verlaten op externe bronnen. Bepaalde SAP-waarden zullen verschillen van de waarden die in andere bronnen worden vermeld, omdat SAP-waarden binnen een reeks waarden kunnen vallen die acceptabel zijn voor een olie/boter/lipide. De werkelijke waarde zal veranderen afhankelijk van de oorsprong van het lipide en wat de weersomstandigheden waren voor dat specifieke plantmateriaal en verwerkingstechnieken. In de meeste gevallen hebben we een gemiddelde van het bereik gebruikt, zodat je zeep niet loog zwaar wordt in het geval dat de werkelijke SAP-waarde aan de onderkant van het bereik was.

Deze getallen zijn werkelijke SAP-waarden uitgedrukt in het aantal mg KOH dat nodig is om 1 g olie/vet te verzepen. Bij het uitlezen van een analysecertificaat van een olie/vet wordt op deze manier de SAP Waarde vermeld.

De meeste zeep makers geven er de voorkeur aan om deze getallen om te zetten bij het maken van zeep om hun loog gemakkelijk te kunnen berekenen. Je ziet deze geconverteerde waarden als decimale waarden. Ze zijn afgeleid van de werkelijke SAP-waarde en zijn geen echte SAP-waarden.

Het delen van de SAP-waarde door 1000 geeft ons een verhouding van KOH tot olie in dezelfde eenheden (mg), en wordt daarom de verhouding van KOH die nodig is voor elke eenheid, zolang u dezelfde eenheden gebruikt om uw KOH en oliën te meten. Voorbeeld: Een olie met een gemiddelde SAP-waarde van 190 heeft 190/1000 = 0,190 g KOH per g olie nodig, of 0,190 ounce KOH per ounce olie, of 0,190 pond KOH per pond olie.

De SAP-waarde delen door 1402,50 of de KOH-verhouding vermenigvuldigen met 40/56,1 (de verhouding van de molecuulgewichten van NaOH/KOH), geeft ons de hoeveelheid NaOH die nodig is voor elke eenheid, zolang je dezelfde eenheden gebruikt voor NaOH en oliën. Voorbeeld: Een olie met een gemiddelde SAP-waarde van 190 vereist 190/1402,50 = 0,135 g NaOH per 1 g olie, 0,135 ounce NaOH per ounce olie of 0,135 pond NaOH per pond olie.

Samenvatting:
Om werkelijke SAP-waarden om te zetten in geconverteerde waarden die klaar zijn om mee te werken in elke eenheid:

Vaste zeep (NaOH): deel de gemiddelde SAP-waarde door 1402,50
Vloeibare zeep (KOH): deel de gemiddelde SAP-waarde door 1000

Zeep recept berekenen

Met deze bekende waarden kan nu een berekening worden opgesteld. Als het verzepingsgetal een gespreide waarde heeft dan wordt het gemiddelde in de berekening gebruikt. De praktijk zal uitwijzen of dit getal aangepast dient te worden, als de zeep te vet is moet de gemiddelde verzepingswaarde omhoog bijgesteld worden en als de zeep te weinig vet bevat zal de gemiddelde waarde omlaag moeten.

Loog rekenvoorbeeld harde zeep:

  • Olijfolie 184-196, gemiddeld 190, hoeveelheid 100 gram
  • Kokosolie 250-264, gemiddeld 257, hoeveelheid 100 gram
  • Loogsterkte 27% NaOH
  • Overvetting 1%

Formule loog: (verzeping / 1422,9803) x ((gram olie / 100) x (100 – overvetting)) = gram NaOH

Loog berekening:

  • Olijfolie: (190 / 1422,9803) x ((100 / 100) x (100 – 1)) = 13,219 gram NaOH
  • Kokosolie: (257 / 1422,9803) x ((100 / 100) x (100 – 1)) = 17,882 gram NaOH
  • Totaal: 31,173 gram NaOH


Nu de hoeveelheid loog bekend is kan de hoeveelheid water worden berekend.
Formule water: (gram NaOH / loogsterkte) x 100 – gram Naoh = gram water

Loog berekening:
Olijfolie: (13,219 / 27) x 100 – 13,219 = 35,741 gram water

Kokosolie: (17,882 / 27) x 100 – 17,882 = 48,346 gram water

Totaal: 84,087 gram water

Om van 100 gram olijfolie en 100 gram kokosolie harde zeep te maken is 31,173 gram NaOH nodig opgelost in 84,087 gram water. Door twee soorten oliën te gebruiken moeten de berekende hoeveelheden bij elkaar opgeteld worden en kan met de zeepbereiding worden gestart. Voor vloeibare zeep wordt KOH gebruikt, de loogsterkte ligt rond de 20%. De hardheid van het water neutraliseert een klein beetje loog hierdoor zal de overvetting van de zeep toenemen. Gedestilleerd water heeft geen invloed op de loogsterkte.

LipidenSAPNAOH (gr.)KOH (gr.)INCI-naam
Aardbei zaadolie170-2100,1350,19Fragaria ananassa (Strawberry) Seed Oil
Abrikozenpitboter130 – 1450,0980,138Prunus armeniacae (Abrikozen)
Abrikozenpitolie185 – 1950,1350,19Prunus Armeniaca (Abrikozen) Pitolie
Abrikozenpitolie, Biologisch185 – 1950,1350,19Prunus Armeniaca (Abrikoos) Olie
Acai-olie, biologisch188 – 2030,140,196Euterpe Oleracea (Acai) olie
Aloë Vera Butter220-2600.1710,24Cocos nucifera (kokos) olie en Aloë barbadensisbladextract
Amandelboter, zoet90 – 1400,0820,115Prunus amygdalus dulcis (zoete amandel) olie (en) gehydrogeneerd plantaardige olie
Amandelolie, zoete190-2000.1390.195Prunus Amygdalus Dulcis (zoete amandel) olie
Amla Olie150-3500.1780.25Emblica officinalis (Amla) Fruitextract en Sesamum Indicum (Sesam)
Argan Olie, Virgin Organic180-2000,1350,19Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil
Avocado Butter177-1980,1340,188Persea Gratissima (Avocado) Olie en gehydrogeneerde plantaardige olie
Avocado-olie187-1970,1370,192Persea Gratissim a (Avocado) Oil
Avocado-olie, biologische185-2000,1380,193Persea gratissima (Avocado) Oil
Avocado-olie, geraffineerde185-2300,1480,208Persea Gratissima (Avocado) Oil
Avocado-olie, Virgin177-1980,1340,188Persea gratissima (Avocado) Oil
Babassunotenolie245-2560,1790,251Orbignya Oleifera (babassu) zaadolie
Bakvet, Plantaardig1900,1350,19 
Baobab olie180-2000.1350,19Digitata Adansonia (baobab) zaadolie
Baobab olie, geraffineerd140-2050.1230.173Digitata Adansonia (baobab) zaadolie
Bernagie Olie175-1960,1330,186Borago officinalis (Bernagie) Seed Oil
Bernagie olie, Biologisch, Geraffineerd, 20% GLA185-1950,1350,19Borago officinalis (Bernagie) Seed Oil
Bernagie olie, Biologisch, Virgin, 20% GLA185 – 1950,1350,19Borago Officinalis (Branage) Zaadolie
Bernagieolie, geraffineerd, 20% GLA185 – 1950,1350,19Borago Officinalis (Branage) Zaadolie
Bernagieolie, geraffineerd, 22% GLA185 – 1950,1350,19Borago Officinalis (borage) Zaadolie
Bernagieolie, Virgin, 20% GLA185 – 1950,1350,19Borago Officinalis (Borage)zaadolie
Buriti-olie185 – 2400,1520,213Mauritia Flexuosa (Buriti) Fruit Olie
Camelina Olie185-1970,1360,191Camelina sativa (Camelina) zaadolie
Candelillawas Pellets43-650,0390,054Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax
Caprylic CaprineTriglyceride MCT325-3450,2390,335Caprylic / CaprineTriglyceride
Caprylic caprinetriglyceriden MCT Olie325-3450,2390,335Caprylic / caprinezuurtriglyceriden
Caprylic caprinetriglyceriden MCT Olie, Organic310-3600,2390,335Cocos Nucifera (Coconut) Oil
Carnaubawas Flakes78 – 950,0620,087Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax
Castor Olie, Black176-1860,1290,181Ricinus communis (Castor) Seed Olie
Chia Seed Olie, Virgin, Organic180-2000,1350,19Chia (Chia) Seed Oil (en) tocoferol
Cocoa Butter, Ontgeurde188-1980,1380,193Theobroma cacao (Cocoa) Seed Butter
Cocoa Butter, Pure Prime Pressed188 – 2000.1380.194Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter
Cocoa Butter, Ultra Refined188-2000,1380,194Theobroma cacao (Cocoa) Seed Butter
Cocoa Olie173-1880,1290,181Theobroma cacao (Cocoa)
Cupuacu Boter Ultra Refined210-2350,1590,223Theobroma grandiflorum (Cupuacu) Boter
Cupuacu Butter, Refined210-2350,1590,223Theobroma grandiflorum (Cupuacu) zadenboter
Deer Tallow1950,1390,195 
Druivenpitolie180-2000,1350,19Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, tocoferol
Druivenpitolie, biologische185-2000,1380,193Vitis vinifera (Grape) Seed olie
Druivenpitolie, Chardonnay176-1940,1320,185Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil
druivenpitolie, Riesling185-2000,1380,193Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil
Duindoorn Bes Totaal CO2 Extract180 – 1950,1340,188Hippophae Rhamnoides (Duindoorn) Fruitextract
Emu Olie, Clear AEA Certified185-2000,1380,193Emu Oil
Evening Primrose Olie180-1950,1340,188middelste teunisbloem (Teunisbloem) Oil
Evening Primrose Olie Geraffineerde 9% GLA180-1950,1340,188middelste teunisbloem (Teunisbloem) Oil
Geitentalk1950,1390,195 
Granaatappel Zaad Olie, biologische, Virgin182-1920,1330,187Punica granatum Linn (granaatappel) Seed Oil
Granaatappel Zaad Olie, Organic1850,1320,185Punica granatum Linn (Granaatappel) Oil
Granaatappel Zaad Olie, Virgin182-1920,1330,187Punica granatum (granaatappel) Seed Oil
Granaatappelzaadolie1850,1320,185Punica granatum Linn (Granaatappel) Oil
haverolie185-2000,1380,193Avena sativa (haver) Kernel
Hazelnootolie187-1950,1360,191hazelaar (Hazel) Seed Oil
Hazelnootolie Chileense Gevuina184-1950,1350,19Gevuina Avellana (hazelnoot) Oil
Hennep Zaad boter175-2000,1340,188Cannabis sativa Seed Oil (en) gehydrogeneerde plantaardige olie
Hennepzaadolie190-1950,1380,193Cannabis sativa (Hennep) Seed Oil
Hennepzaadolie , Organic190-1950,1380,193Cannabis sativa (Hennep) Seed Oil
Hennepzaadolie Geraffineerde188-1940,1360,191Cannabis sativa (Hennep) Seed Oil
Hennepzaadolie, Organische Virgin 188-1940,1360,191Cannabis Sativa (Hennep) zaadolie
hennepzaadolie, Virgin188-1940,1360,191Cannabis sativa (Hennep) Seed Oil
Hibiscus Olie, Organic188-2000,1380,194Hibiscus sabdariffa (Hibiscus) Seed Oil
High Linoleic Saffloer Olie180 – 1950,1340,188Ca rthamus tinctorus (Saffloer) Olie
Illipe Boter188 – 2000.1380.194Shorea stenoptera (Illipe) Zaad Boter
Jojoba Olie, biologisch, helder90 – 950,0660,093Simmondsia chinensis (Jojoba)
Jojoba Olie, Golden, Biologisch86 – 960.0650.091Simmondsia chinensis (Jojoba) Zaad Olie
Jojoba Olie, helder90 – 930,0660,092Simmondsia Chinensis (Jojoba) Zaadolie
Jojoba Olie, Natuurlijk85 – 980.0660.092Simmondsia Chinensis ( Jojoba) Zaadolie
K    
Kalebas Olie170 – 1800,1250,175Lagenaria Sphaerica (Kalebas) Zaad Oi l
Katoenzaadolie1920,1370,192 
Kersenpitolie180 – 2000,1350,19Prunus Avium (Kersen) Pit Oil
Koffiebonenboter175 – 2000,1340,188Gehydrogeneerde Plantaardige Olie, Prunus Amygdalus Dulcis (Zoete Amandel) Olie, Coffea Arabica (Koffie) Zaadolie
Kokosolie gefractioneerd325-3450,2390,335Cocos Nucifera (Coconut) Oil
Kokosolie, organische Virgin 255-2650,1850,26Cocos Nucifera (Coconut) olie
kokosolie,Biologisch, Virgin250-2650,1840,258Cocos nucifera (Coconut)
Kokosolie,Organic250-2650,1840,258Cocos nucifera (Coconut)
kokosolie,RBD250-2640,1830,257Cocos nucifera (Coconut)
kokosolie,Virgin, Organic248-2680,1840,258Cocos Nucifera (Maagdelijke Kokosnoot) Olie
Kokum boter187-1930.1350,19Garcinia indica (Kokum) zadenboter
Komkommer zaadolie180-1900,1320,185Cucumis sativus (komkommer) Olie
Koolzaadolie1730,1230,173 
Koolzaadolie1750,1250,175 
Kukui notenolie185-1950.1350,19Aleurites moluccana (Kukui) notenolie
lanolineolie90-1100,0710,1lanoline olie
Laurier Berry Olie198-2060,1440,202Laurus Nobilis (laurier) olie
Lecithine Vloeistof180-2000.1350,19Lecithine
Lijnzaadolie186-1960,1360,191Linum Usitatissimum (Lijnzaad) Seed Oil
Lijnzaadolie, biologische186-1960,1360,191Linum Usitatissimum (vlas) Seed Oil
Macadamia boter175-2000,1340,188Macadamia ternifolia zaadolie (en) gehydrogeneerde plantaardige olie
Macadamia notenolie190-2000,1390,195macadamia (Macadamia) notenolie
Macadamia notenolie, biologische190-2000,1390,195Macadamia ternifolia (Macadamia) zaadolie
Maïsolie1900,1350,19 
Mango Olie (Oleïne)180-1950,1340,188Mangifera indica (mango) zaadolie
Mangoboter183-1980,1360,191Mangifera indica (mango) zadenboter
Mangoboter, Refined185-1950.1350,19Mangifera indica (mango) zadenboter
Manketti Olie190-2050.1410.198Schinziophyton rautanenii (Manketti) Olie
Maracuja olie passievruchten, Virgin150-2100.1280,18Edulis (passievruchten) zaadolie
Marula Olie193 – 2000.140.197Sclerocarya Birrea (Marula) Pitolie
Marula Olie, Virgin188 – 1990.1380.194Sclerocarya Birrea (Marula) Pitolie
Meadowfoam Olie1690.120.169Limnanthes alba (Meadowfoam ) Zaadolie
Meadowfoam Seed Olie160 – 1750.120.168Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil
Monoi de Tahiti Olie240 – 2700.1820.255Cocos Nucifera (Coconut) Oil (en) Gardenia Tahitensis (Tiare) Flower Extract (en) Tocoferol (and) Helianthus Annus (Zonnebloem) Seed Oil
Moringa Olie185-2050,1390,195Moringa Oleifera Seed Oil
Mosterd olie1720.1230.172 
Murumuru Butter245-2600,180,253Astrocaryum Murumuru Seed Butter
Neem biologische olie190-1990,1390,195Azadirachta Indica (Neem) Kernel Oil
Neem Olie1970,140,197Azadirachta indica (neem) Olie
Neem olie, biologisch190-1990,1390,195Azadirachta indica (neem) Kernel Oil
Niger-zaad olie1890,1350,189 
Nilotica Shea Butter, Organic185-1950,1350,19Butyrospermum Parkii (Shea) Seed Butter
Olijfolie184 – 1960,1350,19Olea Europaea (Olijf) Fruitolie
Olijfolie boter175-2000,1340,188Olea europea (Olive) Seed Oil (en) gehydrogeneerde plantaardige Olie
Olijfolie Pomace1900,1350,19Olea europaea (Olive) Fruit Oil
Olijfolie, Extra Vierge, Biologisch184 – 1960,1350,19Olea europaea (Olijf)
palmolie190-2050.1410.198Elaeis guineensis (Palm) olie
Paranootolie, biologisch186 – 1960,1360,191Bertholletia Excelsa (Brazilië)
Passievruchten Zaad Olie, Organic167-2000.1310.184Edulis (passievruchten) zaadolie
Pecan Olie186-1940.1350,19Algooquian pacaan (pecan) notenolie
Pequi olie, geraffineerde190-2150,1450,203Caryocar braziliensis (Pequi) fruitolie
Perilla olie185-2000.1380.193Perilla ocymoides (Perilla) zaadolie
Perilla Seed Olie, Organic185 – 2000.1380.193Perilla Frutescens (Perilla) zaadolie
Perzikpitten Olie185 – 1950. 1350.19Prunus Persica (Perzik) Pitolie
Pindaolie1900.1350.19 
Pistachenoot boter175-2000,1340,188Pistacia Vera zaadolie (en) Gehydrogeneerde Plantaardige Olie
Pompoenzaad Olie, Biologisch, Virgin188-1980,1380,193Cucurbita Pepo (Pompoen) Seed Oil
Poppy Seed Olie1630,1160,163Papaver Somniferum (Poppy) Seed Oil
Prickly Seed Olie, Organic180-1900,1320,185Opuntia Ficus Indica (Prickly Pear) Seed Oil
Pumpkin Seed Olie, Geraffineerde188-1980,1380,193Cucurbita Pepo (Pompoen) Seed Oil
Red Raspberry Seed Olie1880,1340,188Rubus Idaeus (Red Raspberry) Seed Oil
Red Raspberry Seed Olie, Organic1880,1340,188Rubus Idaeus (Red Raspberry) Seed Oil
Reuzel1930,1380,193 
Rice Bran Olie185-1950,1350,19Oryza sativa (rijst) Bran Oil
Rice Bran Olie , CP180 – 1900,1320,185Oryza sativa (rijst)
Ricinusolie, Jamaicaans Zwart177 – 1850,1290,181Ricinus Communis (Ricinus) Zaadolie
Ricinusolie, Zwart, Licht176 – 1860,1290,181Ricinus Communis (Castor) Zaadolie
Rijstzemelenolie, biologisch180 – 1900,1320,185Oryza sativa (rijst)
Rose Hip Seed Olie, Geraffineerd biologische 175-1950,1320,185Rosa Canina (Rose Hip) Seed Oil
Rozenbottelolie185-1930,1350,189Rosa Canina / Egelantier (Rozebottel) zaadolie
Rozenbottels zaad olie, biologische185-1930,1350,189Rosa Canina / Egelantier (Rozebottel) zaadolie
Rozenbottelzaadolie , Virgin175 – 1950,1320,185Rosa Moschata ()zaadolie
Rundvet1960.140.196 
Sacha Inchi olie, biologisch180-2100,1390,195Plukenetia Volubilis (Sacha Inchi)
Saffloerolie, Biologisch, Hoog oliezuur, Geraffineerd186 – 1980,1370,192Carthamus Tinctorius (Saffloer)
Sesamolie188 – 1950,1370,192Sesamum indicum (Sesame) Seed Oil
Sesamolie, biologische188-1980.1380.193Sesamum indicum (Sesame) Seed Oil
Shea Olie170 – 1950,130,183Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Extract en Citroenzuur (0,001% toegevoegd voor stabiliteit)
Sheaboter170-1900.1280,18Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit
Sheaboter, Organic Gemalen en verfijnde170-1900.1280,18Butyrospermum Parkii (Shea) Fruit Boter
Sojaolie180-2000.1350,19Glycine soja (sojaboon)
Sojaolie,biologische189-1950.1370.192Glycine soja (sojaboon) Olie
Stearinezuur, Palm-Based208-2130,150,211Stearinezuur
Tamanu Foraha Olie185-2050,1390,195Calophyllum Tacamahaca (Tamanu) zaadolie
Teunisbloemolie biologische 180 – 1950,1340,188Oenothera(Teunisbloem)olie
Tomato Seed Olie180-2000.1350,19Solanum Lycopersicum (tomaat) Seed Oil
Ungurahui olie, Ongeraffineerde188-1980,1380,193Oenocarpus Bataua (Ungurahui) Oil
Walnut Olie189-1970,1380,193Juglans Regia (Walnut) Seed Oil
Watermelon Seed Olie188-1950,1370,192watermeloen (watermeloen) Seed Oil
Wheatgerm Olie180-1950,1340,188Triticum Vulgare (tarwe) Germ Oil
Wortel Olie1900,1350,19Glycine Soja (Soja) Oil (en) wilde peen sativa (Wortel) Root Extract (en) tocoferol
Yangu Cape Chestnut Olie185-2000,1380,193Calodendrum capense (Cape kastanje) Oil
Zaadolie Karanja-olie, biologisch185 – 1950,1350,19Pongamia Glabra (Karanja) zaadolie
Zoete amandelolie, Geraffineerde184-1960,1350,19Prunus dulcis ( zoete amandelolie) Kernel Oil
zoete amandelolie, Winterized184-1960.1350,19Prunus Dulcis (zoete amandelolie) Olie
Zonnebloemolie, Geraffineerde Organic188-1940,1360,191Helianthus annuus (Zonnebloem) Seed Oil
Zonnebloemolie, hoge oliezuur1910,1360,191Helianthus annuus (zonnebloem) olie
Zwarte bes Seed Olie185-1950,1350,19Ribes Nigrum (Zwarte bes) Seed Oil
Zwarte Komijn Seed Olie185-2050,1390,195Nigella Sativa (Zwarte Komijn) Seed Oil
Zwarte Komijn Seed Olie, Organic185-2050,1390,195Nigella Sativa (Zwarte Komijn) Seed Oil
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *