Belangrijke Veiligheids Informatie (IFRA, MSDS, INCI en Allergen)

IFRA Standaarden

Het IFRA-percentage is het veiligheidspercentage. Het percentage is een maximum. Dit is hoeveel er bij het maken van dit specifieke product met je huid in contact kan komen zonder irritatie te veroorzaken. Ook als een percentage hoog is, betekent het niet dat je het maximum moet gebruiken.

De IFRA Standaarden zijn een reeks richtlijnen ontwikkeld door IFRA om een veilig gebruik van geuren te garanderen. De IFRA Standaarden zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en risicobeoordelingen uitgevoerd door onafhankelijke experts. De standaarden bepalen de maximale veilige gebruiksniveaus voor individuele geurstoffen in verschillende producttypes. De IFRA standaarden gelden voor alle soorten geuren, inclusief fijne geuren, persoonlijke verzorgingsproducten, huishoudelijke producten en luchtverzorgingsproducten.

De IFRA Amendments zijn updates van de IFRA Standaarden om ervoor te zorgen dat ze up-to-date blijven met de laatste wetenschappelijke kennis en regelgevende vereisten. IFRA herziet zijn standaarden regelmatig en past ze aan waar nodig. De amendementen zijn gebaseerd op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek, testen en evaluaties.

Het begrijpen van de IFRA standaarden is cruciaal voor iedereen die betrokken is bij de parfumindustrie. Of je nu een parfumeur, een geurformuleerder of een consument bent, kennis van de grenzen en voorschriften van IFRA kan helpen om de veiligheid en kwaliteit van geuren te garanderen. Het is belangrijk om te weten dat de IFRA-normen niet zomaar willekeurige regels zijn. Ze zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en testen om de veilige niveaus van geurstoffen te bepalen.

IFRA categorieën

De IFRA is onderverdeeld in 12 productcategorieën. De categorieën die het meest gebruikt worden in de handgemaakte industrie zijn (9) Zeep en badbommen of afspoelproducten, (9) Lotions en bodybutters of onderhoudsproducten, en (12) kaarsen. Met de IFRA-documentatie als leidraad kun je nu bepalen hoeveel van een bepaalde geur kan worden gebruikt in het product dat je maakt.

Elke geurolie bevat onder aan de pagina een overzicht met het maximale percentage per categorie en een opsomming van de categorieën.

Rekenen met IFRA

Het percentage geurolie is een berekening van het totaal. Als je een zeep of kaars maakt van 1 kg en het maximale percentage is 5%, dan is het maximum dat je kunt gebruiken het volgende:
1000 gram x 0,05 = 50 milliliter geurolie.


MSDS

Een veiligheidsinformatieblad (MSDS) is een document dat informatie bevat over de mogelijke gevaren (gezondheid, brand, reactiviteit en milieu) en hoe er veilig met het product kan worden gewerkt. Het document bevat hiernaast ook informatie over het gebruik, de opslag, de hantering en de noodprocedures die allemaal verband houden met de gevaren van het product. MSDS’en worden opgesteld door de leverancier of fabrikant van het materiaal.

Wees altijd op de hoogte van de gevaren van een product VOORDAT je het gaat gebruiken. Het is aan te raden een MSDS te bekijken, de naam van de chemische stof op uw verpakking vergelijken met de naam op het MSDS, de gevaren te kennen, de instructies voor veilige hantering en opslag te begrijpen en weten wat je moet doen in een noodgeval.

Welke informatie staat er op het MSDS?

Er zijn negen categorieën op een MSDS. Deze categorieën zijn gespecificeerd in de Controlled Products Regulations en omvatten:

 1. Productinformatie: productidentificatie (naam), namen, adressen en telefoonnummers van fabrikanten en leveranciers voor noodgevallen.
 2. Gevaarlijke ingrediënten
 3. Fysische gegevens
 4. Gegevens over brand- of explosiegevaar
 5. Reactiviteitsgegevens: informatie over de chemische instabiliteit van een product en de stoffen waarmee het kan reageren.
 6. Toxicologische eigenschappen: gezondheidseffecten
 7. Preventieve maatregelen
 8. Eerstehulpmaatregelen
 9. Voorbereidingsinformatie: wie is verantwoordelijk voor de voorbereiding en datum van voorbereiding van het MSDS

ALLERGENEN

Sommige mensen kunnen allergisch of gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten in geur- of etherische olie, zelfs als deze ingrediënten veilig zijn voor de meeste mensen. Sommige bestanddelen van deze geurformules kunnen bij sommige mensen allergische reacties of gevoeligheden veroorzaken.

Vrijwel alle geur- en etherische oliën bevatten van nature allergenen: Chemische verbindingen die een allergische reactie op de huid kunnen veroorzaken, voorbeelden daarvan zijn limonene, linalool en vele andere. Een allergische reactie vindt niet bij iedereen plaats en kan soms pas optreden na jarenlang gebruik.
Een allergische reactie uit zich meestal als een voorbijgaande (huid-) irritatie, soms al bij een lage dosering.

Elke geur- en etherische olie heeft een allergenen lijst, waarop de aanwezige allergenen zijn benoemd met de aanwezige hoeveelheid. Deze lijst kan als leiddraad worden gebruikt voor gevoelige huidtypen of mensen met een allergie.


INCI

INCI staat voor: International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten. INCI is ontwikkeld door de Europese en Amerikaanse cosmetica-industrie. INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen, die in cosmetica worden verwerkt.

Je kunt de INCI-naam opmaken uit de allergeendocumentatie. De INCI bestaat uit het volgende

 • Uitspoelingsgrenswaarde in eindproducten: indien > 0,01 % moet dit op de ingrediëntenlijst worden vermeld Uitspoelingsproducten zijn bijvoorbeeld zeep, shampoo enz. Producten die je van je huid wast
 • Grenswaarde voor achterlaten in eindproducten: Indien > 0,001 % moet worden vermeld op de ingrediëntenlijst. Verlof zou loatie enz. zijn.
 • De naam Parfum of Aroma

Afspoelbaar of niet?

 • INCI afspoelproduct (rinse off)

Een afspoelproduct is een product dat bedoeld is om verdund of onverdund gedurende korte tijd (meestal minder dan een uur) op het haar of het lichaam te worden aangebracht, waarna het grondig wordt afgespoeld. Voorbeelden zijn shampoos, reinigers, conditioners en ontharingsmiddelen.

INCI afspoelproduct (rinse off): Perfume, Benzyl Benzoate, Linalool, D-Limonene, Butylphenyl Methylpropional, Benzyl Salicylate

 • INCI niet afspoelproduct (leave on)

Een leave-on product is bedoeld om op de huid aan te brengen en lang genoeg te laten zitten om het gewenste effect te bereiken. Voorbeelden zijn hand- en lichaamslotions, zonnebrandmiddelen en antitranspiratiemiddelen.

INCI niet afspoelproduct (leave on): Perfume, Benzyl Benzoate, Linalool, D-Limonene, Butylphenyl Methylpropional, Benzyl Salicylate