Een beginnersgids voor kaarsvet

Elke herfst maken de zomeravonden plaats voor koele, frisse avonden. Als u op ons lijkt, haalt u de knusse deken tevoorschijn en steekt u waarschijnlijk een paar kaarsen aan; er gaat niets boven een warm, troostend licht om de kou uit de lucht te halen! Kaarsen maken is een geweldige manier om uw zeep- en/of cosmeticalijn uit te breiden en uw favoriete geurformules uit te breiden naar zowel het huis als het lichaam. In dit artikel bespreken we verschillende soorten was en additieven die beschikbaar zijn voor de hedendaagse kaarsenmakers, en de specifieke toepassingen van elk daarvan.

Soorten kaarsen

Voordat u aan uw kaarsenmaakavontuur begint, moet u beslissen wat voor soort kaars u wilt maken. Wordt het een containerkaars (een kaars die in een of andere houder wordt gegoten)? Wordt het een votief, of een pilaar? Als je eenmaal hebt besloten welk type je wilt maken, zijn er een paar eenvoudige richtlijnen die je voor elke soort moet volgen.

Container Kaarsen

Containerkaarsen zijn de populairste soort kaarsen. Voor deze soort zul je een single-pour of one-pour wax zoeken. Deze wassen zijn gemakkelijk te gebruiken en geven doorgaans een glad resultaat door de verminderde krimp (daarom worden ze single pour of one pour genoemd). Verwarm de was tot het aanbevolen smeltpunt, voeg desgewenst een geur toe en je bent klaar om te gieten! Gewoonlijk is was voor containerkaarsen wat zachter om krimp te voorkomen, wat een ongewenst effect kan hebben op de esthetiek van uw eindproduct. Er zijn verschillende opties voor containerkaarsvet; paraffine, palm, soja en bijenwas behoren daartoe. Voordat u uw kaars gaat gieten, is het absoluut noodzakelijk dat u een goede houder kiest; glas is meestal de beste keuze om te voorkomen dat de houder smelt of brandt.

Votiefkaarsen

Votiefkaarsen zijn ook erg populair. Deze kaarsen worden gemaakt in een mal; daardoor is krimp wenselijk om ze gemakkelijker te kunnen verwijderen. Afhankelijk van de was die u kiest, kunt u het gewenste resultaat bereiken met één gietbeurt, of moet u meerdere keren gieten, afhankelijk van de hoeveelheid krimp. Populaire votiefkaarsen zijn paraffine, soja, bijenwas, palm en mengsels daarvan.

Pilaar Kaarsen

Pilaarkaarsen zijn ontworpen om vrij te branden. Daarom is een hardere was nodig om een stevige kaars te maken. Net als votiefkaarsen worden pilaarkaarsen in mallen gegoten en moet de was na het gieten enigszins krimpen. De meeste pilaarkaarsen vereisen meerdere gietbeurten voordat ze klaar zijn. Populaire wassoorten voor pilaarkaarsen zijn paraffine, bijenwas en palm; net als voor votiefkaarsen zijn er ook mengsels verkrijgbaar. (Het is moeilijk om met sojawas een gelijkmatig brandende pilaarkaars te maken vanwege de zachte kwaliteit ervan. Sojawas kan echter worden gemengd met andere, veel hardere wassoorten, zoals paraffine of bijenwas).

Uw was kiezen

Veel van uw beslissing over wax zal gebaseerd zijn op uw voorkeur: wat wilt u als eindresultaat? Hoewel sojawas in de loop der jaren sterk is verbeterd, wordt paraffinewas nog steeds als superieur beschouwd als het gaat om de geur van een kaars. Sojawas staat in hoog aanzien vanwege zijn natuurlijke kwaliteiten en veelzijdige gebruiksmogelijkheden. Laten we eens kijken naar de populairste wassen op de markt van vandaag.

Paraffinewas

Paraffinewas is het bijproduct van het raffinageproces van ruwe olie. Het wordt geraffineerd door het hydrogenatieproces en is momenteel de populairste kaarsenmakerij. Paraffinewas is een budgetvriendelijke optie en biedt een lang bereik aan geuren en is gemakkelijk te verven, waardoor het zeer aantrekkelijk is voor kaarsenmakers. Paraffine is een geweldige was om mee te beginnen, vanwege de lagere kosten en het gebruiksgemak.

Sojawas

Sojawas wordt gemaakt van sojabonen, meer bepaald van de olie van sojabonen. Deze olie wordt uit de sojabonen gewonnen en vervolgens gehydrogeneerd, waardoor sommige vetzuren in de olie worden omgezet van onverzadigd in verzadigd. Soja is een hernieuwbare bron, en is zeer aantrekkelijk voor kaarsenmakers omdat het als een milieuvriendelijke optie op de markt kan worden gebracht. Sojakaarsen branden ook langer en schoner, waardoor ze ook aantrekkelijk zijn voor consumenten. Het is een beetje duurder, en kan een grotere uitdaging zijn om te geuren; maar de voordelen van een biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk product zijn de kosten waard voor een doorgewinterde kaarsenmaker.

Bijenwas

Bijenwas is aan de duurdere kant van de wasprijsklasse, maar heeft zijn eigen gebruiksvoordelen. Bijenwaskaarsen hebben bijvoorbeeld een merkbaar langere brandduur, en zijn een van de meest natuurlijke wassoorten die u kunt kopen. Bijenwas is ook niet giftig en veel kaarsenmakers beweren dat kaarsen van bijenwas werken als een soort natuurlijke luchtreiniger. Er zijn weinig nadelen aan het maken en branden van kaarsen van bijenwas; meestal zijn het de kosten van de was die kaarsenmakers en kopers naar minder dure opties leiden.

Palm Wax

Er zijn veel tegenstrijdige meningen over palmwas en het gebruik ervan. Hoewel velen het ermee eens zijn dat palmwas verhandelbare voordelen heeft, zoals een grotere hardheid en gladheid, blijven anderen weg van palmwas vanwege oneerlijke handelspraktijken in verband met de productie ervan. Wat uw mening ook is, uw kopers verwachten een verantwoord geproduceerd product dat eerlijk is geproduceerd; zorg ervoor dat u onderzoek doet naar het bedrijf waarvan u het wilt kopen om er zeker van te zijn dat het product dat u koopt aan deze criteria voldoet!

Wasadditieven

Er zijn verschillende toevoegingen die kunnen helpen om uw kaarsen te onderscheiden van die van uw concurrent, terwijl uw kopers extra voordelen en een kwaliteitsproduct krijgen. Hoewel niet vereist, kunnen deze additieven de hardheid verhogen of zelfs de levensduur van het eindproduct bevorderen.

Stearinezuur

Zelden horen we het woord “zuur” zonder automatisch aan “bijtend” te denken, maar dat is niet het geval met stearinezuur. Stearinezuur wordt gemaakt door verzeping van de triglyceriden in vetten en oliën met behulp van heet water en distillatie. Stearinezuur kan worden gemaakt van zowel dierlijke als plantaardige vetten.

Stearinezuur wordt vaak gebruikt in de kaarsenmakerij om kaarsen harder te maken om inzakken te voorkomen. Het wordt ook gebruikt om doorschijnende was ondoorzichtiger te maken, de brandtijd te verlengen en de geur te behouden.

Vybar

Vybar is een gepolymeriseerde olefine, en wordt gebruikt ter vervanging van stearinezuur bij het maken van kaarsen. Vybar kan de hardheid van een kaars verhogen zonder bij te dragen tot broosheid, en heeft dezelfde eigenschap van verhoogde opaciteit en geurbehoud als stearine.

UV-stabilisator

UV-stabilisatoren worden gebruikt om te voorkomen dat kaarsen hun kleur verliezen bij blootstelling aan zonlicht (UV-stralen) of verlichting zoals fluorescentielampen. Hoewel een UV-stabilisator kleurvervaging niet volledig zal voorkomen, zal het die wel aanzienlijk verminderen. Deze additieven worden ook UV-absorberend, UV-beschermend en UV-remmers genoemd.

Kleurstoffen

Kleurstoffen voor kaarsen zijn er in verschillende vormen; pigmenten, vloeibare kaarsenverf en kleurblokken zijn het populairst. Wees voorzichtig bij het kleuren van uw kaarsen, het is belangrijk ervoor te zorgen dat u een voor kaarsen goedgekeurd kleurmiddel gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *