Wanneer is een UFI-code en een PCN-melding vereist voor kaarsen?

Vanuit chemisch oogpunt worden kaarsen beschouwd als ‘mengsels’ op een drager (de lont). Hierdoor vallen kaarsen binnen het de wetgeving voor indeling, etikettering en verpakking (CLP) en de bijbehorende wetgeving voor UFI-codes.

Kaarsen bestaan voornamelijk uit ongevaarlijke was die niet geclassificeerd hoeft te worden. Kaarsen bevatten meestal geur- en kleurtoevoegingen, waarvan sommige gevaarlijk kunnen zijn. Als er in voldoende hoge concentraties aanwezig zijn, dan kunnen waarschuwingen of pictogrammen nodig zijn.

Een samenvatting van de CLP-verordening

Volgens de CLP-verordening moeten fabrikanten, importeurs en downstreamgebruikers van producten die gevaarlijke mengsels bevatten een UFI-code toevoegen aan hun productetiketten.

De CLP-verordening is geldig in de Europese Economische Ruimte (EER). Dit omvat alle 27 lidstaten en ook Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland – voor deze laatste gelden aanvullende speciale regels.

Wat is de UFI (Unique Formula Identifier)?

De UFI-code helpt bij het duidelijk identificeren van een gevaarlijk mengsel, waardoor gifcentra sneller de nodige eerste hulp en advies kunnen bieden door het leggen van een directe en unieke link tussen het mengsel dat op de markt wordt gebracht en de bijbehorende veiligheidsinformatie.

UFI-codes zijn altijd gecodeerde gegevensvormen, wat betekent dat onbevoegde derden geen informatie kunnen krijgen over de samenstelling van het mengsel. Leveranciers kunnen de code dus zonder zorgen doorgeven aan de toeleveringsketen.

Deze code is gekoppeld aan een centrale database die veiligheidsinformatie bevat over elk gevaarlijk mengsel. De mogelijkheden van het variabel online afdrukken van de code in productielijnen verhoogt de flexibiliteit, veelzijdigheid en betrouwbaarheid van de productie en de processen van de fabrikant.

Wanneer en waar wordt een UFI-code toegepast?

De CLP-verordening bepaalt dat de UFI-code moet worden toegevoegd aan het productetiket en het veiligheidsinformatieblad. De UFI-code moet op een duidelijk zichtbare plaats op het etiket worden afgedrukt (bijvoorbeeld in de buurt van de streepjescode of de gevarenpictogrammen).

Het is belangrijk op te merken dat de UFI-code altijd betrekking heeft op het mengsel in het product. De UFI-code hoeft bijvoorbeeld niet te worden gewijzigd als de merknaam of het etiket van het product verandert.

Hetzelfde geldt niet als de samenstelling van het mengsel wordt gewijzigd. In dat geval is een nieuwe UFI-code nodig en moeten de wijzigingen worden doorgegeven aan de relevante instanties. Dit is ook nodig als de samenstelling van een geleverd mengsel verandert.

Een gevaarlijk mengsel kan ook meerdere UFI-codes hebben. Als bijvoorbeeld producten A en B hetzelfde mengsel bevatten, moet elk “commercieel product” zijn eigen UFI hebben. Dezelfde UFI-code kan niet geldig zijn voor meerdere mengsels.

Wanneer is een UFI-code niet vereist?

Als de MSDS geen gevarenpictogram bevat dat een gevaar voor de mens weergeeft, hoeft er geen UFI op het etiket of in het veiligheidsinformatieblad worden vermeld.

Als een kaars een sensibiliserend geurstofingrediënt bevat van meer dan 0,1% (het aandeel kan ook lager zijn, voor geurstoffen met een speciale grenswaarde) maar minder dan 1%, dan moet het etiket de vermelding bevatten:

“Bevat (naam van de sensibiliserende stof). Kan een allergische reactie veroorzaken.”

In dit geval zijn echter zowel de UFI-code als de PCN-melding niet nodig, omdat de kaars niet is geclassificeerd als gevaarlijk voor de gezondheid (met H3.. zin).

Wanneer is een UFI-code vereist?

Je moet een PCN-kennisgeving indienen voor mengsels die zijn geclassificeerd voor gevaar voor de gezondheid (H3..) of fysisch (H2..).

Als het productetiket een gevarenpictogram bevat dat een gevaar voor de mens weergeeft, moet de UFI op het etiket of in het veiligheidsinformatieblad worden vermeld.

Als een kaars in totaal meer dan 1% sensibiliserende geurstoffen bevat, moet de kaars voorzien zijn van het pictogram met het uitroepteken, het signaalwoord WAARSCHUWING en de vermelding: “Kan een allergische huidreactie veroorzaken.” – en een lijst van chemische stoffen die hebben bijgedragen aan de classificatie. In dit geval zijn zowel een UFI-code als een PCN-kennisgeving vereist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *