Waarom gaat geitenmelkzeep schimmelen en hoe voorkom je dit?
Versheid van de melk Als je rauwe, verse geitenmelk gebruikt zonder het eerst te pasteuriseren of in te vriezen, kunnen er bacteriën of enzymen actief blijven.
Niet volledig verzepen van melkvetten Geitenmelk bevat vetten en eiwitten. Als de verzeping niet volledig is, kunnen er restanten blijven die bederven.
Overmatige melk of suiker Geitenmelk bevat natuurlijke suikers (lactose) die kunnen dienen als voeding voor schimmels en bacteriën, zeker bij vochtige opslag.
Opslagomstandigheden Bewaren op een vochtige of warme plek (zoals een badkamer) zorgt voor een hogere kans op schimmel.
Te veel water in je recept (hoge waterfase) Hoe meer water in het recept, hoe trager de zeep uithardt en hoe groter de kans op bederf.
Hoe kun je dit voorkomen?
Gebruik bevroren geitenmelk Vries de geitenmelk in ijsblokjes in en voeg het langzaam toe aan de loog. Dit voorkomt verbranding van de melk én doodt bacteriën door de looghitte.
Werk met een lagere waterhoeveelheid (water discount) Bijvoorbeeld slechts 30% van de totale vetten in water/loog-oplossing gebruiken in plaats van standaard 38%. Hierdoor hardt de zeep sneller uit.
Laat de zeep volledig uitharden en drogen (minimaal 6 weken) Zorg voor een droge, goed geventileerde ruimte tijdens het rijpen (curen) van de zeep.
Voeg natuurlijke conserveringsmiddelen toe Bijvoorbeeld rozemarijnextract of vitamine E kan helpen tegen ranzigheid, hoewel het geen schimmels doodt.
Reinig je materialen grondig Zorg dat je pannen, spatels en mallen schoon en droog zijn om besmetting te voorkomen.
Gebruik eventueel geitenmelkpoeder i.p.v. verse melk Geitenmelkpoeder is stabieler en minder gevoelig voor bederf. Je kunt dit aan het eind van het trace toevoegen met een beetje water om het op te lossen.