Zeepschuim additief test

We hebben de volgende additieven getest, zoals hieronder vermeld:


Controleformule met 5% supervet

Controleformule met 8% supervet

8% supervet: 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

Natriumlactaat

7 gram per 450 gram olie: 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

Zeep op basis van natriumlactaat is gemakkelijker te snijden, kruimelt minder en gaat langer mee door de hardheid van het additief.

Suiker in korrelvorm

1 eetlepel per 450 gram olie: 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

Vruchtensappen in zeep schijnen beter te schuimen, dus is het logisch dat suiker dat ook doet. Het schuim was veel romiger en strakker.

Honing

1 eetlepel per 450 gram olie: 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

De honing maakte het schuim romiger en zijdezachter, maar niet overvloediger.

Rosin

3% van het gewicht: 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

Hars staat erom bekend dat het moeilijk in te zepen is. Maar kijk naar die bubbels! Het drogen van de zeep is erg moeilijk.

Bentoniet klei

1 eetlepel per 450 gram olie: 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

Veel zeepmakers voegen verschillende kleisoorten aan hun zepen toe om het glijden en glijden te verbeteren, om scheerzepen te maken. Het voegt ook een lekkere romige toets toe met een verhoogd schuim.

Tetranatrium EDTA

0,5% per 450 gram olie: 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

Tetranatrium EDTA gaat de ontschuimende werking van hardheidsionen tegen, vermindert zeepschuim en verbetert het schuim.

Water vervangen door gereconstitueerd geitenmelkpoeder

50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, geitenmelk in poedervorm

Het rook niet en het schuimde nauwelijks. Toen het schuim eenmaal was opgebouwd, werd het dikker en romiger, maar nooit groter.

Aloë sap in plaats van al het water

50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, aloë sap

Het was de perfecte balans van meer schuim – niet alleen romig, niet alleen bruisend, maar een beetje van beide.

Kokosmelk in blik in plaats van water

50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, ingeblikte kokosmelk

De kokosmelk in blik die voor dit monster werd gebruikt, bevatte guargom en dat leek een klein verschil uit te maken tussen de twee kokosmelkmonsters.

Kokosmelk in poedervorm

50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, kokosmelk in poedervorm

De poedervormige kokosmelk die voor dit monster werd gebruikt, bevatte geen extra ingrediënten, en leek overvloediger te schuimen dan de kokosmelk uit blik.

Bier in plaats van water

50% Olijfolie, 25% Kokosolie, 25% Palmolie, bier

Iedereen weet dat bierzeep veel schuimt. En hier is het bewijs.

Verse geitenmelk in plaats van water

50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, verse geitenmelk

Het verschil tussen verse geitenmelk en geitenmelk in poedervorm is overduidelijk. Dit is wat van beide steekproeven wordt verwacht.

Geëvaporeerde koemelk

50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, koemelk

Het voelt een beetje plakkerig aan, maar het schuim spreekt voor zich.

Poedersuiker

1 eetlepel per 450 gram olie, 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

Het poedersuikermonster gaf een iets romiger schuim dan het kristalsuikermonster. Poedersuiker is gewoon fijner gemalen kristalsuiker waaraan zetmeel is toegevoegd om aankoeken te voorkomen, het toegevoegde zetmeel moet voor het verschil in schuim gezorgd hebben.

Kaolien klei

1 eetlepel per 450 gram olie, 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

Nogal een verschil tussen de kleimonsters! Kaolienklei schuimde langzamer op, maar stabiliseerde zich op een veel dikker overvloedig schuim dan bentonietklei deed.

Cetyl Alcohol

3%, 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

Een heel klein verschil op het schuim van de controle. Een consument zou het verschil niet merken.

Havermelk

115 gr havermelk in een partij van 690 gram, 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

Het schuim voelde even zijdezacht en romig aan als dat van andere melken, en leverde ongeveer hetzelfde schuim op als het monster verse geitenmelk.

Yoghurt

Vervangen door 58% water, 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

Iets romiger schuim, maar geen groot verschil in overvloed met de controle. De geur is niet erg aangenaam.

Sorbitol

5% sorbitol, 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

Sorbitol wordt gewoonlijk gebruikt in transparante zeep om deze helder te houden, en om het schuim en de conditionering te verbeteren. Het lijkt erop dat het dat doet.

Natriumcitraat

3% natriumcitraat, 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

Meestal gebruikt om dezelfde reden als Tetranatrium EDTA: om zeepuitschot tegen te gaan. Het creëert een hoop schuim.

Palmpitolie in plaats van kokosolie

50% olijfolie, 50% kokosolie, gedistilleerd water

Vervanging van kokosolie door palmpitolie in deze formule resulteerde in meer schuim,

Kefir

Vervangen door 58% water, 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

In het begin meer schuim dan bij de controle, maar na 20 seconden niet veel meer. Maar het is romiger.

Natriumcitraat en sorbitol

Natriumcitraat en sorbitol, 50% olijfolie, 25% kokosolie, 25% palmolie, gedestilleerd water

Als we bedenken hoe sorbitol en natriumcitraat op zichzelf presteerden, hadden we hier een iets beter schuim verwacht. Maar het is nog steeds behoorlijk indrukwekkend.

1 comments

  1. Je kan ook het vocht uit blikjes mais gebruiken. Zeep schuimt dan beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *