Wat is de gelfase bij het maken van zeep?

Heeft uw koud verwerkte zeep er ooit gelatineachtig uitgezien na een paar uur in de mal? Hij gaat waarschijnlijk door een gel-fase. Dat is een deel van het verzepingsproces waarbij de zeep heet wordt – tot 82 °C. Het heeft geen invloed op de kwaliteit van de uiteindelijke repen, maar wel op hoe ze eruit zien.

U kunt op basis van uw recept en persoonlijke voorkeur kiezen of u de gelfase forceert.

Forceren van de gel-fase

Er zijn een paar redenen waarom u gelzeep wilt gebruiken:

  • Je wilt levendige kleuren. De gel-fase helpt de kleuren eruit te springen en geeft de repen een licht glanzend uiterlijk. Lees hier meer over het kleuren van handgemaakte zeep.
  • Je gebruikt natuurlijke kleurstoffen. Zonder gelfase kunnen ze er dof uitzien en een andere tint hebben. Zo heeft gegeleerde zeep gekleurd met meekrapwortelpoeder een dieprode tint. De ongeglazuurde versie is gedempt mauve. Zie beide versies in dit bericht.
  • Je gebruikt LabColors. De gelfase maakt ze helderder en zorgt ervoor dat ze trouw blijven aan de kleur.
  • Je hebt haast. Door de hogere temperaturen verhardt en ontvormt gegeleerde zeep sneller. De zeep moet nog 4-6 weken uitharden.

Warme temperaturen zijn de sleutel tot het forceren van de gel-fase. Begin met je loog en oliën rond de 50-55 °C. Als de zeep eenmaal in de vorm zit, bedek hem dan met een snijplank en vervolgens met een handdoek of deken.

Als uw zeepmakerijruimte koeler is, kunt u deze op een verwarmingskussen zetten dat op medium staat. Controleer na 30 minuten of hij niet oververhit raakt – dat kan vulkanen, hittetunnels of glycerinerivels veroorzaken. Als het te warm wordt, zet dan het verwarmingskussen uit en verwijder de deken. Zo niet, laat het dan nog 30-60 minuten staan. Zet vervolgens het verwarmingskussen uit, maar laat de zeep er een nacht op liggen. Lees hier meer over het isoleren van zeep.

Gelfase voorkomen

Dit is waarom je het zou willen voorkomen:

  • Je hebt liever matte zeep. Ongeglazuurde repen zien er romig uit en hebben pastelkleuren waar sommige makers van houden.
  • Je maakt koude zeep met melk. Het kan schroeien als het te heet wordt, wat verkleuring en een onaangename geur veroorzaakt. Dat kan ook gebeuren met alternatieve vloeistoffen zoals koffie, wijn, thee, enz.
  • Hetzelfde geldt voor zeep gemaakt met toevoegingen als fruit of honing. Wij raden aan de temperatuur laag te houden om schroeien te voorkomen.
  • Je werkt met zeepglazuur. Als het te heet wordt kan het zijn vorm niet behouden.

Deze Pure Honing Zeep wordt koud bewaard om schroeien te voorkomen.

Om je zeep koel te houden, begin je met je loog en oliën rond de 32-37 °C. Als het eenmaal in de vorm zit, zet het dan 24 uur in de koelkast of vriezer. U kunt de zeep ook in een koele ruimte leggen, zoals een garage of kelder, en er een ventilator overheen laten draaien.

De derde optie is om uw zeep onbedekt op kamertemperatuur te laten staan. Het kan geleren of niet, afhankelijk van de temperatuur van olie en loog en hoe warm de ruimte is. Dat kan soms resulteren in een gedeeltelijke gelfase, waarbij één deel van de zeep (meestal het midden) iets donkerder is dan de rest. Nogmaals, dat beïnvloedt alleen het uiterlijk van de repen – ze zullen nog steeds heerlijk aanvoelen op de huid.

Deze staven gelden alleen in het midden, wat het kleurverschil veroorzaakte.

Zoals met alles in de zeepmakerij is de beste manier om uit te vinden wat u verkiest, te experimenteren. Probeer alle drie de methoden en kies dan uw favoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *