Beginnersgids voor Zeep maken: Koud proces

Als u zeep tot op het laatste ingrediënt wilt aanpassen, is koud procederen een prima optie. Je mag zelf de oliën, kleurstoffen, geuren en meer kiezen. Zodra je het perfecte recept hebt gevonden, kun je creatief aan de slag met de ontwerpen.

Koud gemaakte zeep wordt gemaakt door oliën te combineren met natriumhydroxide loog. Dat veroorzaakt een chemische reactie die verzeping heet. Smelt- en gietzeep heeft dat proces al doorlopen.

Vaak gebruikte termen

Sporen: Dit is het punt waarop de oliën en het loogwater geëmulgeerd zijn. Bij dunne sporen zijn er geen strepen olie en heeft de zeep de consistentie van dun cakebeslag. Terwijl de zeep zit, zal hij verder indikken tot een middelmatig en dik spoor.

Gelfase: Tijdens de gelfase wordt de zeep zo heet als 180°F en krijgt hij een gelatineachtig uiterlijk. Gegelde zeep heeft een heldere kleur en een licht glanzend uiterlijk. Het kan ook sneller worden ontvormd. Sommige makers dwingen hun zeep door de gelfase met dekens en verwarmingskussens. Gelfase is echter niet verplicht – het is persoonlijke voorkeur. Het beïnvloedt alleen het uiterlijk van de staven, niet de kwaliteit. Ongeglazuurde zeep ziet er matter uit. U kunt de gelfase voorkomen door zeep 24 uur in de vriezer te leggen.

Uitharding: Technisch gezien is koud verwerkte zeep na een paar dagen veilig om te gebruiken. Wij raden echter aan de zeep 4-6 weken te laten uitharden op een koele, droge plaats met een goede luchtstroom. Overtollig water verdampt, waardoor hardere en mildere repen ontstaan die langer meegaan onder de douche. Het is zeker het wachten waard.

Soda as: Dit zorgt voor een ongelijke, witte, asachtige film op zeep. Het ontstaat wanneer onverzeepte loog reageert met natuurlijk voorkomend koolstofdioxide in de lucht. Het tast de kwaliteit niet aan en de zeep is veilig in gebruik. Maar het kan ingewikkelder ontwerpen verdoezelen of de repen brokkelig doen aanvoelen. Je kunt het voorkomen met een paar trucs, waaronder een 10% water korting en gel fase.

Veiligheid van loog

Loog is een zeer corrosief product. Het is veilig om te gebruiken zolang het goed wordt behandeld. Zorg ervoor dat er geen kinderen, huisdieren of andere afleidingen in de kamer zijn wanneer u zeep maakt en doe dit altijd in een goed geventileerde ruimte. Je hebt het volgende nodig om met loog te werken:

Handschoenen : Rubber schotelhandschoenen die bijna tot de elleboog reiken werken uitstekend, maar ze kunnen onhandig zijn. Dunnere nitril of latex handschoenen bieden bescherming zonder de omvang. Wat je ook kiest, ze moeten gepaard gaan met lange mouwen.

Bril : Alkali brandwonden zijn uiterst gevaarlijk voor uw ogen. Uw veiligheidsbril moet hem van alle kanten beschermen, dus een gewone bril is niet voldoende bescherming. Als u een bril draagt, zorg dan voor een bril die eroverheen past.

Lange mouwen, broek en dichte schoenen: Bescherm uzelf tegen onverwachte spatten door alle blootgestelde huid te bedekken.

Gezichtsmasker: Dit is een optionele stap. Als u gevoelig bent voor loogdampen of als u grote partijen maakt, kunt u een stofmasker dragen.

Apparatuur

Alle apparatuur die wordt gebruikt voor het maken van zeep moet exclusief zijn – gebruik het niet voor voedsel. Loog en parfum kunnen in kieren blijven hangen, zelfs bij grondig wassen. Wij raden ook aan met de hand te wassen in plaats van de vaatwasser te gebruiken.

Kommen: Wij raden hittebestendige glazen, plastic of roestvrijstalen schalen aan. Gebruik geen aluminium – dat kan reageren met de loog en giftige dampen veroorzaken.

Staafmixer: Het gebruik van een garde of standmixer kan uren duren. Staafmixers emulgeren de zeep in slechts een minuut of twee, dus het is de investering waard.

Siliconen spatels en lepels: Gebruik deze om elk laatste beetje zeep uit je bakje en in de mal te schrapen. Ze zijn ook geweldig om de bovenkant glad te strijken of structuur te creëren.

Schaal: Voor de nauwkeurigheid worden al onze zeeprecepten gemeten in gewicht in plaats van volume.

Zeepvormen : Er zijn tal van mogelijkheden om uit te kiezen.

  • Siliconen mallen: Deze mallen zijn gemakkelijk te gebruiken, te ontvormen en schoon te maken. Ze zijn een geweldige optie voor beginnende en gevorderde knutselaars.
  • Houten mallen: Deze zijn geweldig voor grote batches en ze maken het gemakkelijk om de gelfase te forceren. Ze moeten worden bekleed met vriespapier of een siliconenfolie.
  • Plastic mallen: Je kunt deze gebruiken voor koud proces, maar ze vereisen wel een paar extra stappen. Wij adviseren een recept met veel harde oliën en natriumlactaat om de repen schoon en snel te laten uitkomen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *